2018. jan 05.

Mi az a DQ?

írta: HajniFulop
Mi az a DQ?

dq_7_komponense_3d.jpg

A digitális intelligencia készségei a Világgazdasági Fórum vonatkozó cikke alapján. A témáról az első magyar bejegyzést Farkas Bertalan Péter tette közzé a TÉR/IDŐ blogon.

Nagy kihívás előtt állnak az oktatók, trénerek, tanácsadók. Túl kell lépniük az „IT, mint eszköz” vagy az „IT-vel támogatott oktatási eszközrendszerek” szemléleten. Alanyaik képességeit és helytállását úgy kell fejleszteniük, hogy egy olyan világban tűnjenek ki, amelyben a digitális média és technológiák általánosan jelen vannak.


A digitális intelligencia (DQ) a digitális média általános elterjedtségével jellemezhető élettérben való helytállás mértéke. Mint az ábrán látható, hét fő jellemzőből tevődik össze:

  • Digitális biztonság: a kiberfenyegetések (hackelés, online csalások, adathalászat, malware támadások) felismerésének képessége, illetve az adatvédelemhez szükséges megfelelő és testhezálló módszerek megtalálásának képessége, továbbá az online kockázatok (cyberbullying, radikalizáció) és az online megjelenő problémás tartalmak kezelésének képessége, beleértve ezek elkerülésének és kordában tartásának készségét is.
  • Digitális identitás: az online identitás és hírnév megalkotásának és menedzselésének készségei. Ez magában foglalja az egyén online jelenlétét, illetve az online jelenlétének és magatartásának rövid-, illetve hosszútávú menedzselésének képességét.
  • Digitális jogok: képesség arra, hogy megértsék és támogassák a személyes és törvény által biztosított jogokat, beleértve a magánélethez való jogot, a szellemi tulajdon védelmét, a szólásszabadságot, illetve a gyűlöletbeszéd elleni védelmet.
  • Digitális írástudás: képességek összessége, amelyek lehetővé teszik a megfelelő tartalmak megtalálását, értékelését és használatát, algoritmikus gondolkodás segítségével.
  • Digitális kommunikáció: a másokkal való kommunikáció és együttműködés képessége a technológia és a média használatával.
  • Digitális egyensúly: a digitális eszközök és média kontrollált használata az offline és online élet közötti egészséges egyensúly elérése érdekében.
  • Digitális érzelmi intelligencia: az empátia és a jó online kapcsolatok kiépítésének képessége.
Szólj hozzá

A bejegyzés trackback címe:

https://digiq.blog.hu/api/trackback/id/tr7613552237
süti beállítások módosítása