2019. dec 21.

'A kiegészítő okosóra hasznos háziállat.."- hogyan válasszunk okosórát?

írta: HajniFulop
'A kiegészítő okosóra hasznos háziállat.."- hogyan válasszunk okosórát?

 clock-1523531_960_720.jpg

Az egyik legnépszerűbb családi ajándék az okosóra...De mit is jelent ez, mi ez az időmérő ? Kommunikációs eszköz? Egészségügyi segéd? és mire használható? Ennek a kérdésnek járunk utána Kenczler Mihály, szakújságíró segítségével.Plusz egy mondat a végére..az időről, a gyerekről ..szülőknek., szeretettel..

Itt a karácsony, boltok, a hazai és kínai webáruházak roskadoznak az okosóráktól. Kell ez nekünk? A gyereknek biztos, mert ha már három van az osztályban, akkor a nyomás határozottan jelentkezik a szülőknél.

Kétféle okosóra van: a “nagyon” okos, önállóan is használható eszköz, és az okostelefon ügyes kiegészítője.

Előbbit naponta kell tölteni, utóbbit a használattól erősen függően 3-10 naponta. Azért említem mindenek előtt a töltést, mert ez határozza meg a használat “életérzését”. Egy újabb eszköz, amelynek használhatóságáról folyamatosan gondoskodni kell. A dolog még előnyös is lehet nevelési szempontból: “fiam (lányom), ha nem figyelsz az akkura, nem tudod majd használni”, szóval az okosóra a gondozandó kisállat didaktikai rokona…

 

Mit tud az okosóra?

A kiegészítő – manapság ez a gyakoribb – a fitnesszkarkötő rokona, ezért általában totálisan vízálló, lehet benne úszni. (Amelyikben nem, azt ne vegyük meg…) Bluetooth-kapcsolatot tart fenn az okostelefonnal, alapvetően arra jó, hogy a karon rezgéssel jelezze: hívás, SMS vagy egyéb üzenet érkezett. Ezt nyilván a Bluetooth-kapcsolat hatósugarában, a telefontól akár 10-15 méteres távolságban is megteszi.

Az okostelefonról átadott értesítések körét az okosórához járó appban lehet szabályozni. Számolja a lépéseket (nem a telefon, az óra! ha a telefon is, akkor a két érték eltér), méri a pulzust, esetenként az alvás nyugodtságát is (mozog-e az alany alvás közben, ehhez persze éjjel is kell viselni…) Van benne saját, pontos kvarcóra, amely a telefonnal szinkronizálódik, a telefon ideje alapesetben az aktuális szolgáltató atompontos céziumórájának ideje. (Mi ez? Lásd Google!)

Az elemtakarékosság miatt a kiegészítő okosóra általában nem mutat semmit, csak ha magunk elé tartjuk: helyzetérzékelő van benne. De érintéssel is feléleszthető, sőt, a kis érintő-képernyőcskéjén sok mindent megnézhetünk.

A kiegészítő okosórák árai a 6 – 20 ezer forintos tartományba esnek.

 

Az önálló eszköz lényegében egy karon viselt okostelefon. A legtöbbje hívásindítára és -fogadásra is alkalmas, de a képernyője kicsi, mondjuk 480×480 képpontos. Emiatt SMS-ezésre és egyéb üzenetelésre , elég kényelmetlen, viszont kell bele egy másik SIM-kártya (másik feltöltőkártya vagy előfizetés). Működik enélkül is, de a mobilhálózati funkciók nem lesznek elérhetők. Egyes a jobb okosórák működnek úgy, mint egy Bluetooth-headset: van mikrofonjuk és hangszórójuk, tehát a velük kapcsolt okostelefonnal és annak SIM-kártyájával kapcsolódnak a mobilhálózathoz.

Mindent tud, amit a kiegészítő okosóra, sőt, az üzeneteket el is lehet olvasni rajta, sőt, szellemes megoldások révén valamelyest írni is  lehet a képernyőjén. Alapesetben (általában) normál karórának látszik. Teljes szolgáltatású (több érintéses) képernyőjén számos (10+) karóra-rajzolatot állíthatunk be. A drágábbak fotók, videók megjelenítésére is alkalmasak, van 1000×1000 pixeles okosóra is. Ennek érdekében elég nagyok: akkorák vagy nagyobbak, mint egy 46 mm-es prémium karóra. Az akkumulátor minél nagyobb kapacitása érdekében elég vastagok és nehezek is – de egy kifejezetten presztizsterméknél ez nem probléma.

A szépség és az okostelefon-funkciók ára, hogy naponta kell tölteni. Továbbá. hogy 30 ezernél olcsóbbat nemigen szabad venni, mert csalódni fogunk benne. Az árak 15 ezertől a csillagos égig érnek, a százezres okosóra akár EKG-t is felvesz (aritmia-monitorral, jelzi a szabálytalan ütemet, az éjszakai kihagyást, kóros lelassulást, felgyorsulást stb.) Komoly egészségügyi eszköz, ennyiért persze legyen is az.

 

Kell-e a gyereknek okosóra?

A kiegészítő okosóra hasznos háziállat, tekintsük egy robusztus, digitális órának. Több olyan típus is van, amelynek egyszerűen cserélgethető a szíja, az öltözet aktuális színéhez illeszthető.

Az önálló eszköz szerintem korhatáros, 16 éves kor alatt nem ajánlom, kockázatos befektetés.

  Az okosóra története

Jó néhány éve velünk van az okosóra, azért született meg, mert… meg lehetett csinálni, hát megcsinálták. Nem túl szerencsésen ez akkor történt, amikor az akkori (2009-es, 2010-es) fiatalok tömegei szoktak le a karóráról, mert ott volt náluk az okostelefon. MIntegy nyolc évig tartott, amíg a kockák, véleményvezérek és celebek utánzása, valamint a fitnesszirányzat  jól mérhető keresletet hozott létre az okosórák iránt. Két éve tehát gyors fejlődésnek indult a termék, mára érett versenypiaci tömegáru lett: “fejlődését” nem a használati igények, hanem a konkurrens gyártók versenye alakítja. 

 

Kenczler Mihály szakújságíró

Forrás: Pixabay.hu

 

Kiegészítésként: az okosóráva mérhető biológiai -fiziológiai történések értelmezéséhez külön szükség van tájékozottságra: mennyi a helyes pulzusszám? Mikor alszunk jól? Mennyit kell gyalogolni egy nap, hogy egészségesek maradjunk? Erről külön fogunk írni nemsokára..

Addig is: időmérés így vagy úgy, okos vagy analóg ajándék: a legfontosabb ajándék és a gyerekek szempontjából a legértékesebb: az együtt töltött minőségi idő, hisz a gyerekkor visszahozhatatlan és a gyerek a MOST-ban van..

Kellemes együtt töltött időt kívánok a Tudatos Digitális Szülő oldal szerkesztőjeként is! 

Szólj hozzá

#karácsony #telefon #okosóra