2019. dec 28.

Digitális detox - hét napos "családi okostelefon-mentesítő" kihívás

írta: HajniFulop
Digitális detox - hét napos "családi okostelefon-mentesítő" kihívás

 

Most a téli szünet ideális és pont elég, hogy gyermekünk – és mi, felnőttek is- egy kihívás keretében kevesebbet használjuk a digitális kütyüket, és többet legyünk együtt a fizikai valóságban, igazi kapcsolódásban. (Később is bármikor elkezdhető!- a szerk:) A kihívás teljesítése átvezethet a következő év első új szokásainak kialakításába: kevesebb kütyü, több együtt töltött minőségi idő. Gyakorló szülőként írtam ezeket a kipróbált, bevált javaslatokat... Mert a gyerekkor visszahozhatatlan és egyszeri és szülőnek lenni óriási örömforrás is lehet!

bicikliahoban.jpg

Fontos figyelmeztetés: a javasolt hét napi teendő ill. "antiteendő" egy tipp, egy javaslat. Ha valaki nem tudja mindet (egyiket sem) betartani, de törekszik rá, elgondolkodik,az olvasásban eddig eljutott: már nagyszerű eredmény. Hisz felismerte a problémát, elgondolkodott, keresi a megoldást..! Ugye tudjuk, hogy nem tudunk jó szülők lenni, de "elég jók" igen..:)

  Sok sikert ehhez, és lássuk a hét nap hét próbáját!

 1.nap

Kapcsoljuk ki az összes értesítést, ami az okostelefonra érkezik, amitől pittyen, zizzen, piros lesz, stb. Az üzenetek, említések, kommentek, lájkok, stb.  megjönnek, de nem okoznak „azonnal válaszolni kell” érzést. A közösségi média, levelező, üzenetküldő, hír, stb. applikációknál a beállításoknál (jobb felső fül lekattintva ki-bekapcsolhatók az értesítések és az alkalmazásokban a  beállításoknál is elérhető ez.) 

 2.nap

Kövessük ki és/vagy töröljük azokat a személyeket, oldalakat, akik rossz érzést keltenek bennünk. Kik lehetnek ilyenek? Negatív hangulatú csoportok, állandóan panaszkodó ismerősök, bántóan író, posztoló kollégák, „barátok”, sőt, szülőtársak, családtagok (!!)  esetében –  jó megoldás a kapcsolat törlése, „unfollow”, „unfriend”, az értesítések kikapcsolása , „ csoport követésének leállítása”. Mert a lelki béke, kiegyensúlyozottság a szülők egyik „szuperképessége”, ebből tud adni a gyerek(ek)nek, párjának. Abból, ami neki van.  Ugye ismerjük a repülőgépen felszállás előtt elhangzó utasítást? Az oxigénmaszkot előbb magunkra tegyük fel, utána segítsünk a gyerekünknek..Hiszen ha mi tudunk (lélegezni, megnyugodni, offline lenni, stb.) akkor ezt meg tudjuk tanítani a gyerekünknek is..

3.nap

A  közösségi média-használat korlátozása: reggel 10 előtt és este 8 után NE használjuk !

(Ehhez érdemes egy faliórát és egy ébresztőórát is beszerezni, analóg tárgyakat, illetve a repülő-üzemmódra állítást gyakorolni, így pl. ha mégis kell, tudunk időzítést, teendők listáját, lépésszámlálót, fényképezőt stb. használni, de nem kell online lennünk. )

4.nap

Tervezzük meg az offline tevékenységeket, közösen a gyerekkel vagy egyedül! Ehhez jó, ha tudjuk,mit csinálnak a neten, pl. nagyon sok videójátéknak van társasjáték-változata, könyv abban a témában. (pl. Minecraft, Fortnite )Az olvasás amúgy is egy csodálatos alternatíva: átléphetünk egy másik univerzumba, virtuális világokba, szerepet játszhatunk, lehetünk bárki és bármi.., ha megszereti a gyerekünk az olvasást, nyert ügyünk van...(Szerintem.)Olvasni kezdőknek lehet akár interaktív könyv, pl. rejtélyek könyve- sorozat, képregény, rövid sztorik, a lényeg az érdeklődésének megfelelő és örömszerző olvasás! Mit lehet még csinálni? Akár télen is: séta, alkotás, sütés-főzés, zenélés, társasjáték – sőt,  néhány kütyüt – offline!- bevonhatunk, pl. lépésszámláló, konyhai trükkök- ilyen volt, ilyen lett fotó,  timelapse fotókészítés rendrakás közben (döbbenetes tud lenni, ahogy felgyorsítva látszik az eredményes munka! )

És még egy fontos dolog: ne lepődjünk meg, hogy ha a gyerekünk a kikapcsolt kütyük mellett is az online világról beszél, a játékáról, videósairól, ki - mit irt, mutatott a neten..: ez az ő valósága, a számára fontos dolog, kapcsolódjunk be, figyeljünk rá, fogadjuk be amit mond, mesél, ha nem értjük, kérdezzünk vissza,  el fogja magyarázni:ez nagyban növeli a gyerek kompetenciáját, szókincsét és ezáltal a szülő-gyerek összetartozás érzését! 

5.nap

Készíts emlékeket a közösségi média használata nélkül!

Ilyen lehet a napi jó emlékek, érzések gyűjtögetése egy befőttes üvegbe, kis színes cédulákon, év végén v. időnként visszanézve jó érzéseket és összetartozást segít kibontakozni. Ilyen lehet a kis napi képregények rajzolása, akár pálcika-emberekkel, sematikusan: nem a rajztudás a lényeg, hanem a személyes alkotás, ami lehet szintén közös a gyerekkel. Lehetnek fotók, videók, time-lapse-ek, megnézhetjük együtt, egymásét: közösségi oldalon megosztás nélkül. Jó alternatíva lehet még a családi-baráti-osztály- munkatársi zárt üzenetküldő csoport, (Viber, Messenger, stb.), ahol csak a tagok láthatják az üzeneteket: így a szeretteinkkel megosztás és a nagy nyilvánosság elkerülése egyaránt érvényesülhet, ami a gyerekekről szóló fotókra különösen figyelembe veendőek!

6.nap

Ne töltsük a telefont az ágyban, és a gyerekünk se vigye azt a hálószobájába, alváshoz ne használjuk! Ld. 3. pont.

7.nap

Egy héten egy nap legyen a telefonunk egész nap kikapcsolva.Vagy lenémítva. Vagy repülő-üzemmódban. Vagy legalább másod-harmadrangú legyen.., észre se vegyük, hogy nálunk van v. nincs..Hisz van ennél fontosabb "társunk.."..ugye? 

 A hét napos kihívásról készítettünk egy posztert, köszönöm Horner Erika segítségét! 

Kellemes kikapcsolódást a Tudatos Digitális Szülőknek és  és a telefonjaiknak!

Fülöp Hajnalka, a Tudatos Digitális Szülő oldal szerkesztője, tudatos internethasználat-oktató

 

7_napos_kihivas_okostelefon_nelkul_big_2.png

 

 

Szólj hozzá

okostelefon kihivás digitálisdetox tudatosdigitálisszülő