2020. jan 06.

Mire jók - és mire nem - a  netes szűrőprogramok?

írta: HajniFulop
Mire jók - és mire nem - a  netes szűrőprogramok?

A szülőknek, pedagógusoknak tartott foglalkozásaimon sokszor kérdezik, hogy melyik  netes szűrőprogramot ajánlom a gyerekek online tevékenységének felügyeletére? Nos, én ebben gyakorló anyukaként különvéleményen vagyok...De a kérdés jogos és fontos, ezért két felkészült, kiberbiztonságban jártas kollégámmal együtt ezt az összeállítást írtuk e témában, óvatosan körbejárva a kérdést, javaslatot is teszünk, egy innovatív programot ajánlunk.

A folytatásban hamarosan azt is megnézzük, hogy miért NE használjunk netes szűrőapplikációkat?  Gyakorló szülőként tudjuk: minden gyerek, minden szituáció és minden szülő más, így a megoldásoknak is sokfélének kell lenniük. Fogadjátok szeretettel anyagunkat és várjuk a kérdéseket! 

child-1183465_1280.jpg

Mire jók - és mire nem - a  netes szűrőprogramok?

A szűrést, a gyermekek netes védelmét szerintem a gyerekkel erről folytatott beszélgetéssel tudjuk leginkább megoldani: a saját, belülről jövő megküzdési megoldások segítenek nekik a legtöbbet. Ezt, ha segítjük - beszélgetés a netes biztonságról, saját élmények megosztása, saját megoldások bemutatása - nagyot léphetünk a tudatos használat felé. Most két irányból is körbejárjuk ezt a témát, keretes írásunkban pedig az ingyenesen elérhető "netes gyerekzárakba" és azok ajánlásába kaphatunk betekintést. 

 

Szűrni muszáj, de nem igazán lehet

Írta: Kenczler Mihály - mérnök, szakújságíró

Két nagyon fontos tényezővel kell számolnunk: 

Nincs abszolút biztonság, csak elfogadható szintű kockázat; nincs egyszerű megoldás a kockázat elfogadható szintre csökkentéséhez az internetes tartalomszűréssel kapcsolatban (sem). Időt, fáradságot, tanulást kell belefektetni, hogy megtaláljuk a számunkra jó program(ok kombinációját).

Szűrni pedig muszáj, mert akármelyik weboldaltól egy-két kattintásra előjöhet kemény pornó, durva rasszista uszítás, rémületesen véres, riasztó képek stb... A felmentés pedig az, hogy lányoknál 13, fiúknál 15 év fölött már felesleges a szűrés. A felnőttek úgy vannak védve, hogy tapasztalatból megtanulták, hova ne kattintsanak (tappintsanak). Pont attól (is) felnőttek, hogy előre el tudják dönteni, milyen tapasztalatra nincs szükségük.

7-8 éves kor alatt még nem feltétlenül kell értesíteni a gyermeket a szűrésről - ha vállaljuk a kellemetlenséget, hogy a szűrés eltávolítását később majd jelezni kell neki. Magyarul: szólni kell, hogy “felügyeljük” az okoseszközét.

 

Mit jelent a szűrés?

A szűrés a kijelölt weboldalak betöltődésének blokkolását jelenti. A kijelölés szintén online feketelisták alapján történik. Azért online, hogy percre pontosan aktuális legyen a lista - amely természetesen témák (pl. pornó, erőszak, pénzlehúzás stb...) szerint tagolt. A szűrhető tartalmak körét az adott szűrőapplikáció leírása tartalmazza; természetesen mindegyik erősen különböző szóhasználattal és részletességgel. 

Hogyan kell szűrni? 

Ez a nehézség:

a szűrőt használat előtt alaposan, körültekintően ki kell próbálni!

Ez a tanácsunk. Minden szűrőapp szűr valahogy, valamit, de az elfogadhatóságot magunknak kell megítélni. Természetesen

a gyerek eszközén kell a teszteket végezni.

s akkor jöjjenek a szűrők nehezen feloldható hiányosságai:

szűrhetjük a reklámokat, amivel kizárjuk magunkat az okosappok túlnyomó többségének használatából, mert nem futnak reklámok nélkül. Továbbá az internet “ingyenessége” miatt tulajdonképpen durva illetlenség a reklámokat letiltani. 

– gyakorlatilag minden cég úgy illeszti a reklámokat az appjába, hogy a helyet adja el, tehát nem tudja előre, mit fog reklámozni a hirdetője. Az pedig kizárólag az app kiadójától függ, hogy ellenőrzi-e, és hogyan, azt, hogy mit akarnak hirdetni.

Magyarul: simán előfordulhat, hogy egy gyerekeknek szánt játékban fegyver- vagy szexjáték-hirdetés bukkan föl. Pont ezért kell kipróbálni a játékot ÉS a szűrőt is, hogy kiderüljenek az ilyen turpisságok. A könnyítés az, hogy már a közepesen gondos appkészítők sem fogadják el a nagy feketelistákon szereplő weboldalak hirdetéseit.

Legyen tanulságos, hogy a legnagyobb hírportálok mostanában a halál- és baleseti hírek mellé nem tesznek reklámhelyet, nehogy valami oda nem való hirdetés kerüljön nem megfelelő helyre.

Ártatlan kifejezés - mocskos tartalom? 

  • (Ha szavakra, kifejezésekre szűrünk, jó, ha tudjuk, hogy szinte bármilyen kifejezésre lehet találat “felnőtt-oldal”, pl. “Unoka, nagyi, cica, télapó”. A “másik” oldal, a felnőtt tartalom-terjesztők figyelik a “feketelistás” kifejezéseket, és közzétételkor “biztonságos” szavakkal teszik a keresőmotorok elé a videókat. Azok még tanulnak, nem mindig ismerik fel ezt a “trükköt”,  ahogyan az ezzel a módszerrel védett gyerekek sem.- a szerk. F. H.)

internet-1235106_1280.jpg

Összefoglalásul:

– ismerjük meg, mivel szeretne a gyerek játszani a “gépén”;

– ha az reklám alapú (a legtöbb ilyen), akkor alkalmazhatunk olyan szűrőappot, amelyik az online vásárlást is gátolja. De az a legegyszerűbb, ha a gyereknek van egy (több) saját, bankkártya-információt NEM tartalmazó fiókja. Ha ugyanis a gyerek eszközén a saját, webes vásárlásra felkészített fiókunk van – az a mi hibánk…

– időről-időre (pl. havonta) ellenőrizzük a gyerek okoseszközének szoftver- és hardverállapotát;

– ne felejtsük el a gyerek jelszavát. Rém kínos, ha egy készülékcsere után pont a kedvenc játékát nem tudjuk üzembe helyezni.

 

child-3264751_1280.jpg

Kalandjáték és videó - avagy hogyan taníthatjuk örömmel a netes biztonságra a gyerekeket? 

Írta: Dóra László, a Mongu for Teen ügyvezetője

100% védelem soha nincs. Azonban a blokkolás és felügyelet mellett a hosszútávú megoldás az edukálás lehet. Erre leginkább a 9-13 éves korban a legfogékonyabbak a gyermekek. Ekkor kezdik használni a közösségi médiát és ebben a korosztályban értik meg, hogy a tetteiknek következményeik vannak. 

13 év felett - az önállósodás jegyében - már sokkal nehezebb ezt elkezdeni. Addig azonban számos lehetőség kínálkozik. 

1. A legjobb, ha a szülő ad útmutatást; ez azonban a közösségi alkalmazások változatossága miatt komoly kihívást jelent a szülőknek.

2. A másik lehetőség a szakértők előadása, amit önkéntesek végeznek az iskolákban. Korlátozott lehetőségek miatt azonban ezek általában egyszeri alkalmak, ami nem segíti a tudást kellőképp elmélyíteni. (Ilyen például a Safer Internet Program, ahol ingyenes internetbiztonsági előadások igényelhetők a feltételeknek megfelelők számára: www.saferinternet.hu - a szerk.) 

  • Emellett egy kísérleti megoldás a családoknak szóló oktató applikáció: a Mongu for Teen. 

 

mongu.jpg

Ez az alkalmazás gyermekek számára rövid videó és kalandjáték formájában, szórakoztató módon mutatja be a közösségi média veszélyeit, emellett a szülőknek is kaput nyit abba a világba, amit a gyermeke él meg a kibertérben. 

Egyelőre csak egy hónapra való oktatási anyaggal rendelkezik az Instagramot használó gyerekek és szüleik számára, de a szerzők megfelelő érdeklődés esetén ezt bővíteni fogják.

Gyermekvédelmi szűrőprogramok és gyerekzárak a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság honlapján

Ingyenesség, funkciók, elérhetőség, egyéb paraméterek szerinti csoportosításban. 

http://nmhh.hu/cikk/187272/Szuroszoftverek_a_karos_internetes_tartalmak_ellen_gyerekzar 

Az internet-hozzáférést nyújtó szolgáltatók 2014. július 1-jétőI kötelesek valamely, a kiskorúak védelmét lehetővé tevő szoftver (gyermekvédelmi szűrőszoftver) internetes honlapjukról való ingyenes letölthetőségét és használhatóságát biztosítani.

A Gyermekvédelmi Internet-kerekasztal szűrőszoftver-ajánlásában ez szerepel: 

http://alfasites.hu/wp-content/uploads/2018/11/Deltakon-Kft_gyvedelmi-kerekasztal_szuroszoftver_ajanlas.pdf

Felhasznált képek forrása: pixabay.com

Szólj hozzá

szűrőprogram szűrőapp