2019. dec 30.

Vicces, rejtélyes, digitális, meglepő - mi az? Családi netes felfedezőjáték- Szilveszteri különkiadás 1.

írta: HajniFulop
Vicces, rejtélyes, digitális, meglepő - mi az? Családi netes felfedezőjáték- Szilveszteri különkiadás 1.

 A szilveszteri  vidám hangolódás kedvéért álljon itt egy összeállítás az ún. digitális "húsvéti tojásokról"  , amiket közösen felfedezve egy igazi szülő-gyerek program lehet a digitális- offline térben. Huppanjunk le a kanapéra és nézzük végig ezeket az  oldalakat együtt. Közben lehet beszélgetni a programozásról, a meglepő digitális élményekről, a saját élményekről...Pl. a "Te milyen meglepetést rejtenél el?" pedig már a programozó-webdizájner-webanimátor stb. "jövőálló" szakmákról szóló  pályaorientáció felé vezet... De ne vegyük ilyen komolyan, játsszunk a téli "húsvéti tojásokkal" és élvezzük a gyerekkel közösen töltött időt!  Mármint a korizás és a téli parkban-erdőben tett séta, bringázás előtt, után, között! Sok örömöt ehhez! (Pár komoly mondat még a cikk végén, igazán kitartó Tudatos Digitális Szülőknek:-)

A programozók is emberek, így munka közben a szigorú kódsorokba néha elrejtenek egy-egy meglepetés funkciót, képi elemet, játékot, stb. Ezeket hívjuk "húsvéti tojásoknak", ezek közül válogattunk párat.

        

 

1. Egyszerűen írjátok be a Google- keresőbe hogy "gravity" (gravitáció) és az oldal megfordul, és amikor bele akarsz írni a keresőmezőbe valamit, akkor  szép lassan lezuhan, ahogy a nehézségi erő "hat rá":) 

és még össze is "törik"...:)
kepernyogravity.png2. Írjátok be a Google keresőjébebe, hogy „do a barrel roll” vagy azt, hogy „z or r twice”!  Fordulatos élményben lesz részetek!

barell.png

 3.  A weboldalak eddig megvoltak, még ha "forogtak, eltörtek" is. Most  már a puszta létük is veszélybe került, mert  jön a vad és szenvedélyes "o-o-o" és elpusztít minden karaktert.. Az invázió indulásához írjátok be a Google-ba a „zerg rush” kifejezést! Kitaláljátok, hogyan lehet megállítani? 

zerg.png

 

 

4. Hagyjuk a Google-t, amíg újraépíti magát (a következő adag "húsvéti tojásban majd újra "megpiszkáljuk"), menjünk kicsit Facebook-ozni. Az uncsi a mai gyerekeknek, tele van idősekkel, 30-asoktól a nagyszüleikig tobzódnak ott az "éltesek". Néhány ötletet hoztam, amivel megmutathatjuk, hogy a Facebook is lehet ötletes, humoros. Az első, hogy a "nyelvi beállításoknál állítsuk át az "English-pirate" -re, vagyis a kalóz angolra! (Jól jegyezzük meg, hol van ez a beállítás, mert kalóz-angol nyelven izgalmas lesz "kihorgászni" ezt a linket! 

 

Szóval ha ezt beállítjuk, akkor az ismerőseink "Cap'n"-ok lesznek, a "lájk"-ot "Arrh"-ként tehetjük rá egy-egy posztra, és egy megosztott bejegyzést "kivetett egy horgonyt" szöveggel fog bemutatni nekünk:-). Ha valamiről többet akarunk megtudni, akkor "nagyobb mélységbe" kell lemennünk, és a kezdőlapunk a "Kalóz-kikötő". A beszélgetéseink "a kapitány vitái" néven futnak majd. Nektek mi tetszett a legjobban? (Ez amúgy az angol nyelvtanulást is segítheti, motiválhatja!) Ki találja meg a fenti magyar kifejezéseket "angkalózul":)?

kaloznyelvfb.png

 

5. És végül fordítsunk hátat a Facebook-nak...! Ja, hogy az nem olyan könnyű, hisz ott vannak az ismerőseink, ott szervezzük az életünket, az segíti a munkánkat, ott kapcsolódunk ki, és még jó kis beszélgetésekre is jó? Na jó, akkor ezt a trükköt állítsuk be, a végeredmény ugyanaz: hátat fordít nekünk a Facebook:)

 upside2.png

  Plusz infó, "telhetetlen" TDSZ-eknek:): 

 

Hogy egy weboldal mögött programozók és más szakemberek munkája áll, a mai gyerekek számára sokszor egyértelműbb, mint a szülők számára. A  gyerekek 

  • értékelik az applikációkat a Play Áruházban, Apple Store-ban
  • követik a fejlesztők oldalát,Twitter accountját, Instagramját, 
  • figyelik az érkező programfrissítéseket,
  • javaslatot tesznek a fejlesztőknek a jobb felhasználói élmény érdekében,

vagyis szinte "kéz- a kézben" vannak a programozókkal. Ehhez algoritmikus gondolkodás, digitális irástudás, alapfokú programozási ismeretek kellenek, amit sokszor "maguktól" megszereznek.., videókból, kortársaiktól, játékos-társaktól és igen, cikkekből, leírásokból is tanulnak. 

  Beszélgessünk velük erről is, ha nem is tudjuk, akarjuk utolérni őket, jó, ha tudunk ezekről. És a jövő, a hamarosan elkövetkező új dolgok (a mesterséges intelligencia nagyobb térnyerése, robotika, kiterjesztett valóság, stb. ) egyre több új dolgot hoz, amit majd együtt fedezhetünk fel, hisz nekik és nekünk, szülőknek egyaránt új lesz!

írjátok meg, melyik "tojás" tetszett a legjobban, mit ismertek ti? Mit szóltak a gyerekek, milyen élmény volt ezeket végignézni? Hamarosan érkeznek a további "tojásos kosarak"- friss blogbejegyzésként! 

 Minden jót ehhez, kedves Tudatos Digitális Szülők! 

Kövessetek a Facebook-on is: https://www.facebook.com/tudatosdigitalisszulo 

 

Szólj hozzá

tudatosdigitálisszülő #trükkökaneten #idesüss #digitálishúsvétitojás